Kaupin trilleri tarjosi kauden parasta naispesistä – Kirittäret varmisti runkosarjan voiton kukistamalla Manse PP:n kotiutuslyöntikisassa

 – Superpesis

4.8.2018 Manse PP, Tampere – Kirittäret 1-2 (3-1, 1-4, 0-0, 1-2) Sarjan kärkikamppailun lähtökohdat olivat, että Kirittäriltä vaadittiin kaksi lisäpistettä runkosarjan voittoon ja Manse puolestaan kurkotteli vielä pari viikkoa sitten lähes utopistiselta tuntunutta kakkossijaa, jolla saisi kotiedun aina välieriin asti. Viime kauden mestari Manse on vihdoin saanut rosterinsa kuntoon ja jälki kentällä on ollut komeaa […]

4.8.2018

Manse PP, Tampere – Kirittäret 1-2 (3-1, 1-4, 0-0, 1-2)

Sarjan kärkikamppailun lähtökohdat olivat, että Kirittäriltä vaadittiin kaksi lisäpistettä runkosarjan voittoon ja Manse puolestaan kurkotteli vielä pari viikkoa sitten lähes utopistiselta tuntunutta kakkossijaa, jolla saisi kotiedun aina välieriin asti. Viime kauden mestari Manse on vihdoin saanut rosterinsa kuntoon ja jälki kentällä on ollut komeaa katsottavaa. Ottelu oli 760 katsojan riemuksi kotijoukkueen hallintaa aina toisen jakson puoliväliin asti, kunnes Kirittärien sisäpeli löysi tarvittavat tehot. Erinomaisen viihdyttävä ja jännittävä ottelu oli suorastaan säkenöivää ulkopeliä molemmilta joukkueilta. Kirittärien henkinen vahvuus tuli esiin ottelun loppua kohden: missään vaiheessa ei annettu periksi ja ottelu sekä runkosarjan voitto kairattiin väkisin Jyväskylään numeroin 1-2k (3-1, 1-4, 0-0, 1-2). Kaupissa oli loistava tunnelma.

Ennen juhannusta tapahtuneen joukkueitten edellisen kohtaamisen jälkeen Kaupin avara ja paljon läpilyöntipaikkoja tarjonnut stadion oli kokenut ikävän muodonmuutoksen: 3-raja oli täysin tukittu verkoilla ja parakeilla, takarajan jälkeen alkavaa hiekkakenttää oli korotettu metrin verran, mikä muodosti aallonmurtajan tapaisen vallin läpilyönneille koko kentän leveydeltä. Ainoa pieni läpilyönnin mahdollisuus oli kakkospesän takaa. Ja tämän kotijoukkue tiesi. Aggressiivisella etenemisellä otteluun lähtenyt päivän syntymäpäiväsankari, Mansen pelinjohtaja Jarkko Pokela, onnistui taktiikassaan täydellisesti. Henna Peltokangas meni väkisin viimeisellään kentälle ja ex-Kiritär Mira Kolehmainen löi vapaalla lyönnillä 2-jatkeelta täysin ottamattomalla lyönnillä siepparin yli pallon pöpelikköön. Tilanteeksi 2-0 ja heti perään loistavan ottelun pelannut Kirsi Ala-Lipasti kotiutti 2-saumasta Kolehmaisen ja Kirittäret tuli ensimmäiselle sisävuorolle 3-0 tappiotilanteessa.

Siitä saatiin 3-1 kavennus harhaheitolla, mutta kaikkiaan Kirittärien sisäpeliä vaivasi tehottomuus: turhia paloja, laittomia, ykköskärkeä ei saatu etenemään eikä lyöntivuoroihin jatkuvuutta ja harvoissa kotiutusyrityksissäkään ei ollut riittävästi laatua: pienet eivät onnistuneet ja kovat eivät tippuneet. Mansen sisäpeli pyöri sen sijaan erinomaisesti ja ajolähtötilanteita luotiin jakson aikana runsaasti. Kirittärien ulkokenttä oli tänään kuitenkin äärimmäisen valpas ja uhrautuva tehden useista varmalta tuntuneista Mansen lisäjuoksuista paloja kovilla suorituksilla.

Kirittärien periksi antamaton ulkopeli jatkui yhtä kovalla tasolla myös toisella jaksolla. Vaikka Henna Suominen vei kotijoukkueen 1-0 johtoon ottelun puolivälissä pienestä kiinniottovirheestä, niin usko omaan peliin säilyi. Tämän jälkeen Kirittäriltä alettiin nähdä useita voittavia suorituksia. Laura Toikkanen heitti täysin käsittämättömän palon lähes varmalta juoksulta näyttäneestä Anu Kiviharjun 2-rajanäpystä kotiin: syöksy pallon perään ja heitto kotiin pelaajan itse ollessa vielä laskeutumassa omasta ilmalennostaan. Kirittäret oli sillassa seuraavalla sisävuorolla, kun 1-3 -tilanteessa oli enää kaksi lyöjää jäljellä ja lyömään astui hieman epävarmasti alkupelin pelannut Emma Sallinen, joka viimeisellä lyönnillään sai 2-rajanäpyllä rakennettua tärkeän ajolähdön niin ikään mailansa kanssa hiukan takkuilleelle Saana Suménille. Kirittäret otti aikalisän, minkä jälkeen Sumén sai tärkeään paikkaan kaksi peräkkäistä onnistumista ja vei Kirittäret 1-2 johtoon. Tämä nosti entisestään Kirittärien taistelutahtoa ja jakson ratkaisu tapahtui Mansen tasoittavalla. Joukkue rakenteli ensin palottoman ajolähtötilanteen, mutta sitten tuli Kirittärien ulkokenttä ja vei tikkarin kotijoukkueen huulilta: ensin poltettiin kaksi etenijää kotiin huikeilla ulkopelisuorituksilla, minkä jälkeen Mari Mantsinen otti etenijästä kärpäsen 2-pesältä ja vuoronvaihto.

Läpi ottelun loistavassa vireessä mailan varressa ollut Virpi Hukka vei viimeisetkin mehut Manselta sivaltamalla 2-rajasta läpi Kirittärien viimeisellä sisävuorolla. Tämän jälkeen saatiin vielä yksi juoksu harhaheitolla ja jakson loppunumeroiksi 1-4, kun kolmospesän takana pallo poukkoili betoniporsaiden ja turvaverkkojen keskellä.

Supervuorossa molemmille tarjottiin ottelun ratkaisua, mutta molempien ulkokenttä oli jälleen valppaana eikä lisäjuoksuja nähty. Kotiutuslyöntikisassa Mansen ainoana onnistui vasta viimeisenä lyöjänä ollut Susanna Kylä-Kausen. Kirittäret tarvitsi ottelun voittoon vain kolme lyöjää, kun Emma Nieminen ja Marjukka Urpelainen hoitivat niin sanotusti haulit himaan. Manse vei 3-tilanteet 23-17, mikä kertoo pelin ratkenneen Kirittärien niukasti parempaan ulkopeliin.

Pelinjohtaja Nalle Viljanen oli helpottunut runkosarjan voiton ratkeamisesta, vaikkei aivan täysiä tyylipisteitä joukkueelleen antanutkaan.

– Runkosarjan voitto on tietysti kova juttu ja tapa millä sen otimme, oli vakuuttava. Tulimme takaa tasoihin ja lopulta ohi. Olemme päässeet vähän pelaamaan tänä kesänä kotiutuslyöntikisoja, mutta hoidimme tämän hyvillä lyönneillä. Muutenhan sisäpelimme ei ollut sitä, mitä haettiin. Meille tuli aivan liian paljon laittomia kotiutus- ja vaihtotilanteissa, mutta toisaalta ulkopelimme oli tänään erittäin laadukasta. Varsinkin takatilannepelaamisemme oli aivan huippuluokkaa. Viimeiset kaksi runkosarjan peliä voimme pelata vapautuneesti, mutta samalla odotan nöyrää ja kovaa asennetta pelaajilta niihinkin. Tämä kaikki on valmistautumista reilun viikon kuluttua alkaviin pudotuspeleihin.

Kirittärien ykkösenä palkittiin sisäpelin kipinää mainiosti yllä pitänyt Virpi Hukka, kakkospalkinnon sai linjassa taas kovasti uurastanut Marjukka Urpelainen. EriKeeper-liimanäppinä olisi voitu palkita tänään montakin pelaajaa. mutta oma jurymme palkitsi tänään upeasti 3-kopparina pelanneen Ella Korpelan. Mansen parhaina palkittiin Mira kolehmainen ja lukkari Senni Sallinen. Loistavasti pelasivat myös monessa liemessä keitetyt Kirsi Ala-Lipasti ja Jatta Vuorinen.

Ottelu oli loistavaa propagandaa naispesikselle: ulkopelissä nähtiin useita sellaisia huippusuorituksia, joita ei aina edes miesten peleissä tarjota. Peli tarjosi yllättäviä käänteitä, kovaa tunnetta, molemmilta joukkueilta huikeita suorituksia niin sisällä kuin ulkona ja yleisö eli voimakkaasti mukana ottelun käänteissä. Tänään nähdyn perusteella molemmille joukkueille on helppo povata auvoisaa loppusyksyä. Ei olisi mikään ihme, jos joukkueet kohtaisivat vielä toisensa uudelleen tänä syksynä. Ja sehän merkitsisi finaaliotteluita. Siitä voisikin odotella yhtä kaikkien aikojen kovinta finaalisarjaa.

Viimeaikaisia uutisia