fbpx

Lapua vei tikkarin Kirittäriltä – katkaisupelin vaikeus hyydytti jyväskyläläisten mailan ja räpylän

30.8.2018

Kirittäret – Lapuan Virkiä 1-2 (5-2, 1-5, 0-1)Paljon odotettu 3. kohtaaminen 2000-luvun dynastioiden välillä toi Hippokselle huikeat 1500 katsojaa. Sarja oli katkolla kaksi voittoa tahkonneelle Kirittärille, mutta ensimmäisen jakson helppo voitto ja nuolaisu hunajasta päättyi niin kuin finaalisarjan 3. ottelu vuonna 2016. Virkiä vei toisen jakson ja supervuoron Kirittärien pysähtyneestä ulkokentästä. 14 voittoa putkeen tahkonnut Kirittäret hävisi kolmannen välieräottelun supervuoroparin jälkeen numeroin 1-2 (5-2, 1-5, 0-1). Tämän illan ratkaisuna oli toisen jakson tappotilanteessa nihkeät kotiutukset ja hermostuneen oloiset ulkopelivirheet, jotka kertautuivat supervuoroon.Taistelun lähtökohta oli selvä. Lapualla veitsi kurkulla ja Kirittärillä edessä pakkovoitto. Molemmat joukkueet lähtivät otteluun hieman muuttuneella kokoonpanolla. Lapua oli nostanut Kaisa Peräahon 1-kärjeksi Silja Syrjälän oltua pois. Kirittärien kokoonpanosta Saana Sumén oli pois ja häntä paikkasi b-tyttö Silja Kantanen.Kirittärien lataus otteluun oli onnistunut. Edelliseen otteluun verrattuna kärki lähti kulkemaan mallikkaasti ja kotiutusosastolle tehtiin heti paloton ajotilanne. Ensimmäisen epäonnistuneen kotiutuksen jälkeen palloa löivät keinonurmen pintaan peräkanaa hienoilla lyönneillä Emma Sallinen, Eeva Mäki-Maukola ja Laura Toikkanen ja Kiritäret johti 3-0. Kotijoukkue antoi harhaheitolla kavennuksen, mutta jatkossa Ella Korpela ja Emma Nieminen löivät löylyä lisää ja Kirittäret johti ennen Lapuan viimeistä sisävuoroa 5-1. Eveliina Topparin kavennus viimeisessä vuoroparissa oli kosmeettinen.Selkä seinää vastaan ja henkensä edestä taistellut Virkiä tuli toiselle jaksolle puukko vyöllä ja täynnä pohjalaista uhoa ja uskoa. Yhtäkkiä palaset tähän asti ajoittain sakanneessa ulkopelissä alkoivat loksahtaa paikalleen ja hyvin toiminut sisäpeli lisäsi joukkueen itseluottamusta. Toisen jakson aloittavalla Janette Lepistö onnistui välilyönnillä siirtämään vieraat 0-1 johtoon. Kirittäret loivat kärjestä 3 kotiutustilannetta, mutta Lapuan ulkokenttä kesti. Kotijoukkueen kärki sakkasi myös jatkossa ja kun Virpi Hukka loukkaantui etenemistilanteessa, niin pahaa pelättiin. Lopullisen jöötin jaksovoittoon iski pitkään varjojen mailla kotiutustilanteissa vaellellut Iina Lehtinen. Kirittärien linjan ja koppareiden läpi painunut maalyönti ja kunnari tähän paikkaan oli kova juttu – tilanne Lapualle 0-4. Kirittäret ei tästä enää noussut ja Eveliina Toppari nöyryytti vielä kotijoukkuetta takaa 0-5. Hienon pelin pelanneen Venla Karttusen 1-5 kavennus ei pelin kuvaa mitenkään muuttanut ja ratkaisu siirtyi supervuoroon.Sen ratkaisevan kolmannen voiton ottaminen palloilulajien pudotuspeleissä on aina vaikeaa. Tänään ylimääräinen puristus räpylässä ja mailassa näkyi ensimmäisen jakson jälkeen tylyllä tavalla, kun Lapua äityi välieräsarjan parhaaseensa. Supervuorossa Janette Lepistön linjaan painunut lyönti poltti sen verran räpylässä, että Lapua meni 0-1 johtoon. Tasoittavalla vuorolla Kirittäret pääsivät yrittämään neljästi ajolähdöstä tasoitusta ja otteluvoittoa, mutta Niemisen, Sallisen, Hukan ja Kantasen ratkaisut eivät olleet lähelläkään onnistumista.Lapuan sisukkuudelle on pakko nostaa hattua. Joukkue tiedettiin vaaralliseksi jo ennen välieriä, mutta kaksi ensimmäistä peliä se pelasi alle tasonsa. On kuitenkin ison joukkueen merkki, kun herää viimeisellä mahdollisella hetkellä taistelemaan olemassaolonsa puolesta. Virkiä pelasi itsevarmalla ilmeellä koko toisen jakson ja hyvät suoritukset ruokkivat vuorotellen niin sisä- kuin ulkopeliä. Kirittärien kotiutusosasto hyytyi tyystin toisella jaksolla ja supervuorossa. Tähän on pakko löytää eväät lauantaina Lapualla ja saada samalla omaan ulkopeliin jo kuukauden aikana nähty itseluottamus. Sisäpelin petraaminen lähtee onnistuneesta ulkopelistä.Virkiän kantavia voimia olivat tänään huikean esityksen mailan varressa tehnyt ja joukkueelleen oikeaa taisteluilmettä esittänyt kapteeni Emmi Viitala sekä lukkarina Kirittärien kotiuttajat lopulta pysäyttänyt Jenna Kammi-Rahnasto. Iina Lehtisen paluu parrasvaloihin tuo Lapuan kotiutusosastoon lisää uskoa. Kirittärien taisteluilmeen ruumiillistuma oli ottelun vakuuttavimpana pelaajana palkittu kapteeni Emma Nieminen, joka tuntui ehtivän ulkona joka palloon. Mari Mantsinen jatkaa aivan huikeaa kautta lukkarin tontilla ja palkittiin jälleen kerran EriKeeper-liimanäppinä.Pelinjohtaja Nalle Viljanen otti ensimmäisen välierätappion tyynesti.- Ensimmäinen jakso pelattiin hyvin, mutta toisella jaksolla emme saaneet peräkkäisiä onnistumisia. Virpi Hukan loukkaantuminen oli tietysti harmittava, mutta emme kaatuneet siihen – seuraamme tilannetta. Toisella jaksolla Lapualta tuli yksi läpäri eikä omilla kotiuttajillakaan oikein kulkenut. Lapua vei hyvin supervuorossa emmekä pystyneet vastaamaan. Nyt on vain aika nollata tilanne. Tarkoitus on olla lauantaina parempia kuin tänään. Tilanne on vähän sama kuin kaksi vuotta sitten eli lähdemme laittamaan sarjaa poikki Lapuan kotikentällä.Vuoden 2016 finaalisarjavassa vastakkain olleet joukkueet aloittivat aivan samalla tavalla kuin tämän vuoden välierät. Kirittäret otti ensi kaksi voittoa, kunnes hävisi ensimmäisen katkaisupelin Hippoksella. Homma pantiin sitten poikki neljännessä ottelussa Lukkarilassa. Välieräsarja jatkuu siis lauantaina Lapualla. Kirittärillä on edelleen ottelupallo koko sarjan viemiseen, kun se johtaa otteluvoitoin 2-1.