Kirittäret palasi tomerana juhannustauolta – Muikun paluu lämmitti faniväen sydäntä JoMan kaadossa

 – Otteluraportit, Yleinen

Laura Toikkanen säväytti paluuottelussaan, Jutta Myllyniemi löysi oman paikkansa ja Emma Körkkö pudotti 1500. kärkilyöntinsä jälleen hirmutehoilla.

Kirittäret palasi 10 päivän juhannustauolta tosi toimiin hieman muuttuneessa permanentissa. Laura ’Muikku’ Toikkanen pääsi vihdoin avaamaan kautensa keväisen loukkaantumisensa jälkeen. Susanne Kohonen oli nyt nostettu numerolle 3 Venla Karttusen paikalle, joka puolestaan korvasi Sussen numerolla 6. Ella Mäkelä siirtyi kotiuttajajokeriksi ja Viivi Partanen poistui ainakin toistaiseksi kokoonpanosta. Jutta Myllyniemi palasi ensimmäistä kertaa sitten viime kauden numerolle 5. Oletettavaa on, että tällä kokoonpanolla mennään jatkossa useampi peli. JoMan lukkari Hanna Toivasen tilanne askarruttaa, sillä hän ei pelannut tänään. Hänen paikkansa lautasen äärellä on ottanut ulkokentälläkin kovasti kaivattu Johanna Pirskanen.

Illasta muodostui kahdelle maailman luokan urheilijalle ikimuistoinen. Laura Toikkanen pelasi kauden ensimmäisen pelinsä – ja siitä jatkettiin, mihin viime vuonna jäätiin. Jäätäviä polttoja ja myös pikku pipistä parantunut jalka kulki mallikkaasti. Paluuottelussa 1 lyöty ja 3 tuotua kaipaa taputuksia. Ja ainakin yleisön reaktioista päätellen häntä oli kyllä ihan aidosti kaivattu.

– No en nukkunut viime yötä pelihousut jalassa, vaikka kyllähän tuota pelihommiin pääsyä tässä on jo odoteltukin. Kun oli pelaamatta yli 2 kuukautta, niin kyllähän takaraivossa oli pieni ajatus, että kuinkahan tässä nyt käy. Mutta kun pelin tempoon pääsi kiinni, niin ei sitä enää osannut ajatella. Se suorittaminen lähtee kuitenkin niin selkärangasta. Pelitauon aikana nälkä oli kasvanut tosi kovaksi. Ehkä ei voi puhua näyttämisen halusta, mutta kyllä sata lasissa lähdin hommaan mukaan.

Emma Körköllä oli myös juhlapeli – uran 1500. kärkilyönti nähtiin tilastokärjeltä heti pelin avauslyönnillä. Kun uran ensimmäinen kärkkäri syntyi juuri 16 vuotta täyttäneen hennon Turku-Pesiksen 2-kopparin mailasta Kupittaalla 14.05.2008, tuskin moni olisi arvannut, että näin pitkälle se ura vielä vie. Siiville nousu kesti jonkin aikaa, mutta Kirittäriin siirryttyään v. 2014 hän on ollut joka vuosi sarjan viiden parhaan kärkilyöjän joukossa, voittaen kärkkärikuningattaren tittelinkin jopa neljästi. Ja liito jatkuu korkealla edelleen. Juuri pelin alla Superpesiksen kuukauden pelaajana palkittu TJ kiitti äänestäjiään takomalla jälleen hirmutehot 2+4 lyötyä, 4 tuotua ja 12 kärkkäriä. Kaikki uran 40 kunnaria ovat syntyneet Kirittärien paidassa. Alkukauden 6 kunnaria 7 pelissä on jotain semmoista, mitä ei naispesiksessä ole nähty miesmuistiin.

Monen mieltä lämmitti myös Jutta Myllyniemen ’paluu’ sille tasolle, missä hänet nähtiin viime kaudella. Alkukaudesta niitä tilanteitakaan ei ehkä tullut kovin paljon, mutta nyt nähtiin puseron alla sitä vanhaa sinnikästä, itseensä luottavaa Jutia. Hihassaan numero 5 pitkästä aikaa pelannut pesävahti oli täynnä tappuraa läpi ottelun ja tulosta tuli hienoilla lyönneillä kolmesti. Pelinjohtaja Nalle Viljasella on loppukaudeksi positiivinen ongelma nimeltä ’Numero 5’. Tinja Töyrylä pelasi alkukauden hienosti tuolla paikalla ja Juti aloitti myös komeasti saatuaan vanhan tutun numeron hihaansa.

Hippoksella kuului monestakin suusta hämmentyneitä kommentteja siitä, miten koko alkukautta aivan suvereenisti lukkarin tonttia hallinnut Mari Mantsinen jäi valitsematta kuukauden lukkariksi. Jonkun mielestä valitsijat olivat kuulemma vahingossa katselleet kahden vuoden takaisia videoita. Mantsinen ei tapansa mukaan asiasta marissut, vaan jatkoi hämmästyttäviä touhujaan lautasen tuolla puolen. Tänään kotipesään tuli taas kärpäsiä niin paljon, että syöttötuomari olisi voinut lakaista ne välillä luudalla pois, jotta kotipesäviivat olisivat nökyneet paremmin.

Tylyä oli tänään myös Siri Eskolan suorittaminen. 7 lyötyä yhdessä ottelussa oli hulppea ilta lyöjäjokerillemme. ’Eikä kun tuosta välliin’ -ajatus oli ulkokentällä ja katsomossakin varmaan monella päällimmäisenä mielessä, mutta Sirpa ottikin kahdesti komeilla näpyillä kotiin. Susse Kohonen toi hienosti 4 juoksua ja pelasi 100 %:n sisäpelin. Alkukauden etenijäkomeetta Kati Tanhua toi taas 3 juoksua ja nousi koko sarjan etenijätilaston TOP5:een.

Kirittärien sisäpeli oli tänään tehokasta, sillä 2/3 kotiutuslyönneistä onnistui. Peliä katsellessa jäi tunne, että kyllä Hippokselle on pakko päästä joka peliin, sillä niin ilmiömäisiä suorituksia saa nähdä illasta toiseen useammankin pelaajan toimesta. Pelinjohtokin joutui helteisessä illassa tosi toimiin, kun piti kolmesti lyllertää kolmospesälle onnittelemaan kunnarin lyönyttä pelaajaa.

Pelitapahtumat olivat hyvin yksipuolisia, sillä JoMan kokovartalojumi näkyy nyt kauas. Kauteen kovin odotuksin lähteneelle joukkueelle alkukausi on ollut lähes shokkihoitoa ja sarjasijoitus on kaukana ennakoidusta pudotuspelipaikasta. Joukkueen tuskaa lisäsi ennen juhannusta ykköslukkari Hanna Toivasen ongelmaottelu lautasen äärellä. Hänen puuttuminen kokoonpanosta sattuu paljon ja näkyy ilman muuta karjalaisten ulkokentässä. Johanna Pirskanen teki parhaansa, mutta ulkokenttä jäi silti Kirittärien mailavirtuoosien armottomaksi temmellyskentäksi varsinkin toisella jaksolla. Tilastoja siinä sitten kaunisteltiin monen pelaajan toimesta.

Kirittärillä oli kova harjoitusviikko helteisellä viikolla takana. Olit tehnyt monta isoa kokoonpanomuutosta illan peliin, Nalle Viljanen?

– Koko talven ja kevään ollaan pyöritetty kolmea eri kokoonpanoa ja nyt oli aika kokeilla tätä. Susse tuotiin kolmoseksi ja Juti vitoseksi ja molemmat onnistuivat erittäin hyvin. Venla ja Muikku tekivät 2-kärjestä hyvin tilannetta eli sieltäkin saatiin paljon onnistumisia. Ekalla jaksolla oltiin vielä vähän liian innokkaita ja etenijöistä otettiin pari turhaa paloa. Siksi emme päässeet oikein kunnolla rummuttamaan. Sirin lyönti pienellä oli tosi hieno ja tämä oli katsottu jo etukäteen. Ekalla jaksolla oli paljon hyvää, mutta annettiin muutamilla omilla virheillä tilaa vastustajalle eikä saatu luotua kunnon painetta.

– Muikun paluu toi ilman muuta positiivista energiaa joukkueelle. Hän on huippupelaaja ja testien mukaan elämänsä kunnossa. Käsi on hyvässä kunnossa ja tekee pienistä kovia suorituksia. Sisäpelissä nähtiin hienoa pystymailatyöskentelyä ja pystyi pelaamaan paloitta kovalla prosentilla, pienet lyönnit ovat hyvässä kunnossa.

– Joukkueena löimme tänään hyviä laatupieniä, kun ennen juhannusta pienten lyöntien kanssa oli yllättäviäkin ongelmia. Nyt alkaa kova peliputki, mutta silti tehdään joukkueen kanssa kovasti voimaa ja nopeutta vaativia treenejä. Tällä viikolla meillä oli kolmena päivänä kahdet kovat harjoitukset. Tänä vuonna ollaan kiinnitetty eri lailla huiomiota palautuspäiviin, joita on viime vuotta enemmän.

Kirittäret lähtee ensi viikolla Etelä-Suomen kierrokselle, kun se kohtaa torstaina Roihuttaret Helsingissä ja perjantaina Tahkon Leidit Hyvinkäällä. Kotipesään Hippokselle palataan taas 12.07., kun vastaan asettuu Hyvinkään Tahko.

Lumme Energian pelinjohtajien haastattelut

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/41082

Ottelun palkitut

I, Ottelun SeppäEmma Körkkö
II, Lumme Energian paras ja energisin sisäpelaajaSiri Eskola
360 Palveluiden paras ja yritteliäin ulkopelaaja, Ruutu-TähtiLaura Toikkanen

Otteluraportin tarjoaa:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #otteluraportti #konnekuljetus #harvia

Lue myös