Hallikauden 2021 yhteenveto Kirittärien Fanikatsomon koosteena

 – Superpesis

Kirittärien Fanikatsomo haastatteli Nalle Viljasta ja Eeva Mäki-Maukolaa Kirittärien hallikauden sujumisesta.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/

Kirittärien voitokkaan hallikauden ilona erityisesti joukkueen tehokas 2-kärki – Nalle Viljanen ja Eeva Mäki-Maukola luottavaisina kohti kesää

Kirittärien talvikausi hallipeleineen saatiin päätökseen lauantaina Rauman Äijänsuolla. Tuloksellisesti hallikausi oli hieno: 7 voittoa ja 7 pelistä. Alkukausi oli hurjaa ulkopelin näytöstä ja sisäpelin tulitusta, mutta kahdessa viime pelissä voitto kairattiin ennen kaikkea kovalla sisäpelillä. Treenattu on äärimmäisen kovaa ja sen odotetaan näkyvän viimeistään syksyllä. Mutta mitä muuta hallikaudesta on jäänyt käteen? Pelinjohtaja Nalle Viljanen ja kapteeni Eeva Mäki-Maukola puntaroivat seuraavassa hallikauden antia.

Kuinka tyytyväinen olet nyt päättyneeseen hallikauteen harjoitusotteluiden osalta?

NV: Viisi ekaa peliä pelattiin ihan jäätävällä tasolla ulkopeliä. Kahdessa viime pelissä ulkopelin taso sen sijaan heittelehti pelin sisällä. Muutamia pätkiä lukuun ottamatta sisäpeli on toiminut hyvin, ollaan kokeiltu erilaisia lyöntijärjestyksiä ja muutenkin kierrätelty erilaisia kokoonpanoja. Kokonaisarvio hallikaudesta menee kiitettävän puolelle, vaikka kellään ei ole sitä käsitystä, että peli olisi jo valmista. Tämän päivän (20.03.2021) Fera-peliinkin tultiin harjoituksellisesti erittäin kuormittavan 3 treeniviikon päätteeksi, joten joukkue ei siinäkään mielessä ollut tänään ihan herkimmillään. Hienoa on kuitenkin, että väsyneenäkin pystytään voittamaan ja nollaamaan virheet. Sikäli täydellinen talvi, että mikään ei ole vielä täysin valmista, mutta tosi hyvällä tasolla. Uusia asioita on kokeiltu ja peräkärki on tehnyt tosi hyvää tulosta.

EM: Hyvää on ollut se, että pääsimme ylipäätään pelaamaan monta peliä. Olemme päässeet harjoittelemaan kuvion vaihtoa 0- ja 1-rilanteissa, uudet pelaajat Susanne Ojaniemi ja Tinja Töyrylä ovat päässeet pelaamaan potentiaalisia pelipaikkoja ja tutkimaan meidän pelikirjaa. Yhteisten pelikokemusten saaminen tässä vaiheessa on ollut kaikille tärkeää. Pelit ovat menneet pääsääntöisesti hyvin, mitä nyt viime lauantaina tuli turhia kopinnostopaloja. Kun ollaan hävitty 7 pelissä vain yksi jakso, niin aika hyvinhän se silloin on mennyt.

Kuinka hyvin joukkueen treenaaminen on sujunut – koronarajoituksista huolimatta?

NV: Ihan hyvin, vaikka talvi onkin ollut erilaisempi kuin koskaan Jyväskylässä. Aiemmin emme ole juurikaan reissanneet, mutta Jyväskylän hallitilanteen takia olemme olleet 4 kertaa Tanhuvaarassa ja käyty pelaamassa harjoituspelejä Kuortaneella, Seinäjoella, Joensuussa ja Raumalla eli bussissa on istuttu hemmetin paljon enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kovan treenin ohessa tämä on tietysti kuormittanut pelaajia vielä paljon normaalia enemmän. Nyt pelaajat saavat päättää itse huomenna alkavan palauttavan jakson pituuden eli he tekevät vain huoltavaa treeniä omien tuntemuksien mukaan. Leirit olivat kaiken kaikkiaan erittäin kuormittavia ja tuo viimeinen Tanhuvaaran keikka jopa siinä hulluuden rajoilla.

EM: Talvi on ollut erilainen, kun emme ole päässeet pelaamaan pitkällä nurmella Jyväskylässä. Tämä on lisännyt huomattavasti matkustusta. Tärkeää on kuitenkin se, että olemme päässeet paljon pelaamaan joukkueena yhdessä Graniitissa. Viimeiset 3 viikkoa olivat aika rajuja – Nallella oli varmaan ajatuksena se, että haetaan kovalla kuormituksella pelaajien fyysisiä ja henkisiä rajoja. Piti katsoa miten sitä jaksetaan väsyneenäkin harjoitella ja pelata. Tämäkin koetus meni kaikilla käsittääkseni tosi hyvin.

Missä asioissa ollaan talven aikana menty eteenpäin? Haluatko nostaa joitain pelaajia esiin, jotka ovat erityisesti kehittyneet talven aikana?

NV: Tässä joukkueessa tietenkin lähtötaso on jo ollut todella korkea. 2-kärjen vaarallisuuden haluaisin nostaa esiin – siellä on paljon lyöntivoimaa. Myös se täytyy todeta, että yksikään pelaaja ei ole alisuorittanut talvikauden aikana. Viime talveen verrattuna – kun kuormitus on ollut suurimmillaan – voi sanoa, että olemme vähintään samalla tasolla. Mieli on luottavainen, mutta ei voi puhua mistään hyvän olon tunteesta. Tiedetään, että töitä pitää tehdä ja tästä pystytään parantamaan vielä muutamia pykäliä.

EM: Tuohon en osaa kyllä sanoa muuta kuin että paljon ainakin on töitä tehty. Minusta kaikki ovat menneet eteenpäin niin fysiikassa kuin lajijutuissakin. Uusille pelaajille haluan nostaa hattua, sillä monille voi tulla yllätyksenä kuinka paljon Kirittärissä itse asiassa treenataan. Hyvin ovat Ojaniemi ja Töyrylä sopeutuneet tähän rytmiin eikä ainakaan montaa kertaa ole kuulunut sieltä päin valituksia. Omalta osaltani harjoitteluun syntyi vuosi sitten tietynlainen kaava, mikä on helpottanut asioiden toteuttamista tänä talvena. Sisäpelitoistoja tarvitsen tällä hetkellä hieman enemmän kuin ulkopelitoistoja.

Olette voittaneet nyt 4 mestaruutta 5 viimeisen vuoden aikana. Tehdäänkö Jyväskylässä joitain asioita paremmin kuin muualla?

NV: Kyllä tämä lähtee pelaajista. Kaiken lähtökohtana on lahjakkaat pelaajat, joilla on kova intohimo. Pelaajilla on halu kehittyä ja meillä kaikista asioista keskustellaan avoimesti. En näe sitä toisten joukkueiden arkea, mutta kyllä meillä vaatimustaso on ollut aina erittäin korkea kaikille. Olet sitten tähtipelaaja tai joku muun, niin vaatimustaso on kova. Välillä siinä mennään ehkä hieman yli, mutta asioista pystytään keskustelemaan.

Viime kesänä Kirittäret pelasi vahvan kauden 2 etenijäjokerilla. Talven peleissä olet käyttänyt usein myös 2 lyöjäjokerin taktiikkaa. Oletko vielä päättänyt kummalla taktiikalla Kirittäret tulee ensi kesänä pelaamaan?

NV: Ei olla asiaa vielä päätetty. Tämän kaltainen peluutus on johtunut pitkälti siitä, että pelaajia on kierrätetty paljon. Ollaan menty 13 pelaajalla ja myös Nymanin Elsa liittyy taas pian joukkueeseen. Kilpailu on erittäin kovaa niin yhdeksikön kuin kahdentoista paikoista. Kierrätystä tullaan alkukesästä jatkamaan niin kauan, että saamme sen oikean lyöntijärjestyksen ja kaikille optimaaliset ulkopelipaikat.

Talven peleissä Myllyniemi ja Karttunen ovat vaihdelleet keskenään sisäpelinumeroita 3 ja 5 tai 6, samoin Mäkelä ja Ojaniemi etukentän paikkaa. Mistä moinen?

NV: Ella ja Susse ovat tosiaan jakaneet etukentän peluutuksen puoliksi, päätöksiä siitä kumpi pelaa milläkin paikalla ei olla vielä tehty. Venlaa on kokeiltu välillä 2-kärjessä, jotta saataisiin sinne enemmän juoksuvoimaa. Ollaan kokeiltu myös niin, että Ojaniemi pelaisi nrolla 5 ja Myllyniemi nrolla 6. Tämä antaa liikkumavaraa sisäpelille. Jos kärjestä lyöntijärjestys sattuisi jäämään huonoon kohtaan, niin voimme silloin pelata melkein mistä tahansa paikasta seuraavan sisävuoron. Kokeiluja jatketaan vielä, kun päästään ulos pelaamaan.

Kauden alkuun on nyt vielä aikaa n. 2 kk – mahdollisesti enemmänkin. Minkälaisia painopistealueita joukkueen harjoittelussa on tästä eteenpäin?

NV: Nyt alkaa palauttava jakso ja sen jälkeen mennään fysiikka keskiössä. Kun päästään ulos, niin lajiharjoitukset painottuvat taas enemmän. Kesänkin harjoittelu tähtää vain siihen, että olemme runkosarjan lopusta eteenpäin kauden parhaassa iskussa.

Talven aikana täällä Fanikatsomossa on keskusteltu useammankin pelaajan kanssa harjoittelun motiiveista ja kaikkien mielestä se on ollut halu vielä kehittyä pelaajana. Olet itse voittanut lajissa jo kaiken – mikä ajaa sinua jatkamaan näitä pelinjohtohommia vuodesta toiseen.

NV: Ainakin tästä matkasta syksystä syksyyn nauttii edelleen. Meillä on hyvät pelaajat, hyvä valmennustiimi ja koko taustaryhmä. Peliä pyritään kehittämään vuosi vuodelta, mutta sitä ei tehdä pakonomaisesti. Tiettyjä asioita kokeillaan ja niiden pohjalta mietitään josko asioita pitää muuttaa johonkin suuntaan. Halu jatkaa tässä joukkueessa on kova.


Pete Kaijansinkon ja Nalle viljasen hallikauden kiteytys Kirittärien Youtube-kanavalla:


Nalle Viljasen kummiyrityksinä toimivat:


Eeva Mäki-Maukolan kummiyrityksinä toimivat:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa

Lue myös