Kirittärien Fanikatsomo haastatteli Viivi Partasta

 – Superpesis, Yleinen

Haastatteluvuorossa on tällä kertaa viime kesänä hienon nousun etenijäjokeriksi tehnyt Viivi Partanen.

Viime syksyn komeetta Viivi Partanen loistaa ensi kesänä kolmella eri sarjatasolla

Harva 16-vuotias pelaaja on tehnyt yhtä vaikuttavan debyytin naisten Superiin kuin mitä Kirittärien Viivi Partanen teki viime kesänä. Nuoren naisen ennakkoluulottomuus, kylmäpäisyys ja röyhkeys etenijänä teki lähtemättömän vaikutuksen Hippoksella ja valtakunnassa varmaan vähän laajemminkin viimeistään viime syksyn finaalipeleissä. Miten 16-vuotias pelaaja voi olla jo noin valmis ja kypsä haastamaan maan parhaita pelinaisia? Se mikä tässä persoonassa erityisesti viehättää on ennakkoluulottomuus ja pelirohkeus – tämä nainen menee eikä meinaa. Peliesitykset sekä mailan varressa että etenijänä ovat välillä häkellyttävää seurattavaa, ja hänestä on kasvamassa seurakaverinsa Venla Karttusen tapaan jo nuorella iällä iso pelaaja. Vaikea oikeastaan kuvitella minkälaisia kehitysloikkia tämä hiomaton timantti vielä ottaa osaavassa valmennuksessa. Pitää vain odottaa. Ja tässä tapauksessa odottavan aika ei taatusti ole pitkä.

Viime kesänä Partanen pelasi ensimmäiset pelinsä naisten Ykköspesiksessä kasvattajaseuransa PattU:n riveissä ja hänet valittiin heti kuukauden pelaajaksi. Ensiesiintyminen naisten Superissa nähtiin Siilinjärven Mantulla 16.7.2020. Kohina tämän superlupauksen ympärillä alkoi toden teholla välieräsarjassa Lapuaa vastaan. Kolmessa elämänsä ensimmäisessä pudotuspelissä Partanen paukutti kylmän viileästi tehot 2 lyötyä ja 4 tuotua. Tässä puhutaan nyt siis aivan poikkeuksellisen lahjakkaasta urheilijasta.

2020-luvun tuleva supertähti on vasta uransa alussa ja jo naisten Suoimenmestari. Hän on erinomainen kärkkyjä, yleisurheilutaustansa vuoksi nopea etenijä, hallitsee myös silmiä hivelevän kauniin syöksytekniikan. Pelisuoritusten perusteella myös hermojen hallinta on mestariluokkaa. Kertakaikkisen upeaa seurattavaa. Jos vielä viime kesänä vasta yläkouluikäinen tyttö pystyy tähän, niin mihin hän oikein jatkossa ehtiikään, kun voimaominaisuudet vielä kehittyvät? Potentiaali ainakin on hirmuinen. Meidän fanien kannalta on tietysti loistavaa, että Viivillä on Kirittärien kanssa nyt kaksivuotinen sopimus – maksimipituus mitä näin nuoren pelaajan kanssa voi tehdä.

Kuva Foto-Antti

Kello näyttää torstai-iltana lukemia 21.10, kun Fanikatsomo tavoittaa vielä hieman hengästyneen oloisen nuoren naisen. Viivi on juuri palannut kämpille iltatreenien jälkeen Sotkamossa. Nuoren naisen elämässä oli melkoinen muutos viime syksynä, kun hän muutti kotoaan Sotkamoon, missä hän opiskelee nyt urheilulukiossa. Vai kuinka rankasta muutoksesta oli kyse?

– No olihan se siinä mielessä, että nyt pitää tehdä itse kaikkea paljon enemmän ja huolehtia asioista. Pitää hoitaa itse ruoanlaitot, siivoamiset, käydä kauppaostoksilla jne. Ihan hyvin on mennyt ja tykkään kyllä asua ihan omillani. Täältä kuljen sitten Jyväskylään välillä treenaamaan joukkueen kanssa ja kesäksihän muutan sitten tietysti kokonaan Jyväskylään.

Miten olet viihtynyt urheilulukiossa?

– Olen kyllä todella viihtynyt. Täällä on paljon samanhenkisiä tyyppejä – mm. Aapo Komulainen, Raudasojan Saaga-Angelia ja Pirskasen Johanna ainakin. Meille ulkopaikkakuntalaisille on 2 kertaa viikossa iltavuoro, aamutreenit pidetään sitten luokkakohtaisesti. Valmennuksen taso on kova, olen saanut paljon uusia treenejä ja uusia juttuja omaan tekemiseen ihan luentoja myöten. Omassa fysiikassa on tapahtunut erityisesti kehitystä ja lajitoistoja on tullut paljon.

Kuva Foto-Antti / Jyrki Röppänen

Tulit komeetan lailla pesiskansan tietoisuuteen viime syksynä Kirittärien jokeripaidassa. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on oman pelipaikkasi suhteen? Ulkokenttäkin varmaan kiinnostaa?

– Kyllä ihan varmasti jossakin vaiheessa. Olen pelannut tähän asti junnuissa ja Ykköspesiksessä siparina, 1-vahtina ja linjassa. Siepparin paikka kiinnostaa kyllä kovasti, talven yhdessä harkkapelissä Kankaanpäätä vastaan sain yhden jakson kokeillakin tätä paikkaa. Ensi kesänä keskityn ennen kaikkea etukenttään, mutta varmaan ensisijaisesti alemmilla sarjatasoilla. Naisten Superin ensi kesän pelipaikasta on alustavasti puhuttu ja mennään varmasti aika lailla saman kaavan mukaan kuin viime kesänä eli vaihtelen Tanhuan Katin kanssa etenijäjokerin paikalla. Pelinjohdon mukaan tässä edetään. Superin lisäksi pelaan myös Kirittärissä Ykköspesistä ja B-tyttöjen Superia, joten pelejä ainakin on luvassa paljon.

Viime kausi oli hieno, kun pääsit PattU:n kanssa aina Superpesiksen nousukarsintoihin asti. Ja kruunuksi vielä naisten Suomenmestaruus. Kerropa miltä se tuntui tulla joukkueeseen pelaamaan kauden tärkeimpiä pelejä?

– No joo – saatiinhan me ykkösessäkin kovia pelejä alle ja pärjättiin odotettua paremmin, mutta totta kai päällimmäiseksi jäi se hyvä fiilis Suomenmestaruudesta. Olihan se aivan upeaa! Joukkueeseen tulo pudotuspeleissä jännitti tosi paljon. Viimeisiä pelejä pelatessa tuli itselle välillä jotenkin epätodellinen olo, että olenko minä täällä todellakin pelaamassa näitä pelejä? Tuntui tosi hienolta pelata finaaleja ja ajattelin vain, että teen parhaani ja se saa riittää. Koitin vain tehdä joka tilanteessa parhaani, ettei vain mikään menisi jännityksen piikkiin. Kokeneemmilta pelaajilta sain myös hyvin tukea.

Mitenkäs Sotkamossa on koettu aina vain pahentuva koronatilanne?

– Ei nyt viime aikoina mitenkään erityisesti. Yhdessä vaiheessa Vuokatti-halli oli kiinni, mutta saimme silloinkin sinne muutamia harjoitusvuoroja, että päästiin treenaamaan. Koulussa on oltu aika normaalisti, toki maskeja pitää käyttää koko ajan. Onneksi tilanne ei ole täällä mennyt viime syksyn jälkeen pahempaan suuntaan.

Fanikatsomo toivottaa Sinulle terveyttä ja kaikkea hyvää tulevalle pesiskaudelle. Kiitos Viivi haastattelusta.

– Kiitos paljon!

Haastettelu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/

Viivi Partasen kummiyrityksinä toimivat:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa

Lue myös