Pelinjohtaja Viljanen ja kapteeni Mäki-Maukola: ”Tavoitteena mestaruuden uusiminen”

 – Yleinen

11.6.2020  Kirittärien Fanikatsomo haastatteli Nalle Viljasta ja Eeva ”Mäkki” Mäki-Maukolaa. Lue pelinjohtajan ja kapteenin mietteet juuri ennen huomista kauden avausta. Poikkeuksellisen rajun pandemian jälkimainingeissa alkava pesiskausi on täynnä odotusta. Toistaiseksi on puhuttu vain joukkueiden voimasuhteista ja lähtökohdista kauteen, mutta tärkein asia on silti pidettävä mielessä: terveys. Toivottavaa on, että joukkueet säilyvät ilman koronatartuntoja kauden loppuun […]

11.6.2020 

Kirittärien Fanikatsomo haastatteli Nalle Viljasta ja Eeva ”Mäkki” Mäki-Maukolaa. Lue pelinjohtajan ja kapteenin mietteet juuri ennen huomista kauden avausta.

Poikkeuksellisen rajun pandemian jälkimainingeissa alkava pesiskausi on täynnä odotusta. Toistaiseksi on puhuttu vain joukkueiden voimasuhteista ja lähtökohdista kauteen, mutta tärkein asia on silti pidettävä mielessä: terveys. Toivottavaa on, että joukkueet säilyvät ilman koronatartuntoja kauden loppuun asti ja saamme näiltä osin tasapainoisen pesäpallokauden.

Fanikatsomo tavoitti pelinjohtaja Nalle Viljasen ja kapteeni Eeva Mäki-Maukolan vain muutama päivä ennen sarjan alkua, tarkoituksena pohtia tulevaa kautta Kirittärien näkökulmasta.

Tunnelmat ovat vapautuneet. Takana on hyvä kenraali ja edessä vihdoin hartaasti odotettu – normaalia siis kuukauden myöhässä – kauden aloitus. ”Löimme kahdessa pelissä viikonloppuna Hyvinkäätä vastaan 30 juoksua ja pelasimme hyvää ulkopeliä. Joukkueen valmius kauteen yllätti vähän minutkin. Tällä perustasolla on hyvä lähteä kauteen” aloittaa Nalle Viljanen.

”Peli kulki varsinkin sunnuntaina hyvässä kelissä erittäin hyvin, vaikka takana olikin rankka harjoitusviikko. Nyt kun aloitus on niin lähellä, ei voi sanoa että jännittää. Ennemminkin on sellainen fiilis, että kiva päästä vihdoin pelaamaan” säestää ensimmäistä kertaa Kirittärien kapteenin nauhaa kantava Eeva ”Mäkki” Mäki-Maukola.

Korona-aika on myös tuonut kapteenin tehtäviin tiettyjä muutoksia. Mäkki on joutunut käymään esimerkiksi huollon kanssa paljon keskusteluja siitä miten hygienia-asiat hoidetaan mm. ruokailujen ja bussimatkojen aikana.

”Liitolta tulleet ohjeet eivät ole kaikilta osin olleet selkeitä mm. sen suhteen missä määrin pelaajat voivat ottaa kontakteja pelin aikana. Kunnarin yhteinen juhliminen on kielletty, kaarella syöttötuomarin aluetta on isonnettu, mutta ringissä olemista ennen ottelun alkua ei esimerkiksi ole kielletty. Joukkueet ovat saaneet itse miettiä omat käytännöt, joten on mielenkiintoista nähdä kuinka yhteneväiset ne lopulta ovat” miettii Mäki-Maukola.

Kausiennakoissa (NordicBet ja Veikkaus) Manse PP on nostettu jopa ylivoimaiseksi voittajasuosikiksi. Sen sijaan pelinjohtajat ennakoivat eilen julkistetussa Superpesiksen kausiennakossa, että Kirittäret uusii mestaruutensa. Kauden tavoitteesta pelinjohtaja ja kapteeni ovat samaa mieltä, vaikka Viljanen puhuukin siitä hieman varovaisemmin vain ’isosta unelmasta’. ”Viikolla teemme vielä kaudelle välitavoitteet.  Olemme jakaneet kauden neljään osaan ja joukkue tekee pienryhmissä jokaiselle jaksolle pistetavoitteen sekä miten meidän peliä kehitetään”.

Mäki-Maukola naulaa myös selkeästi joukkueen sisällä käydyt keskustelut. ”Joukkueen tavoitteena on syksyllä uusia mestaruus. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että teemme kaikki asiat niin harjoituksissa, pelikentällä kuin omassa arjessakin niin hyvin, että se palvelee tavoitetta. Oman pelin kehittäminen pitää olla nousujohteista niin, että pelaamme jälleen syksyllä kauden parasta peliä. Meillä on rosterissa myös varaa kierrätykseen, jos kovimpien peliviikkojen aikana joillakin pelaajilla alkaa kroppa oireilla liikarasituksesta” Mäkki vakuuttaa.

”Pelinjohtajan viittaama pelin kehittäminen tarkoittaa sitä, että syksyllä pitää olla fyysisesti parhaassa iskussa – jalkanopeuden pesien välillä pitää olla kovempi. Myös peruspelin pitää olla pudotuspeleissä kohdallaan. Palot pitää ottaa silloin kun se paikka tulee, ja itse pitää saada turhat, esimerkiksi kopinnostopalot minimoitua. Mietimme myös mitä uusia asioita tuomme kauden mittaan omaan ulkopeliimme: sitten kun lähdemme peruspelistä pois, niin kaikki tietävät mitä se tarkoittaa”.

Joukkueen suurta vaihtuvuutta on varsinkin joukkueen ulkopuolella pidetty Kirittärien suurimpana ongelmana kauteen lähdettäessä ja joukkueen on koettu heikentyneen selkeästi viime kaudesta. Kuinka hyvin uudet palaset ovat pelinjohtajan mielestä loksahtaneet kohdalleen?

”Kyllähän nuo viikonlopun pelit näyttivät, että hyvin ovat loksahtaneet. Pystymme tästä vielä kehittämään pelaamista, vaatimustaso pidetään korkeana ja muiden pitää silloin olla todella vahvoja, jos pystyvät meidät voittamaan. Jos kaikki ovat terveitä, pystymme runkosarjassa kierrättämään sipareita (Ella Mäkelä ja Siri Eskola) sekä yhtä etenijäjokerin paikkaa, jota pelaavat nuoret Elsa Nyman ja Viivi Partanen.

Kapteeni on samoilla linjoilla. ”Syksyllä näytti kyllä hetken vähän heikommalta, kun näitä lopettamisia ja seurasiirtoja tapahtui, mutta minusta olemme saaneet aivan loistavia vahvistuksia, joten en usko että pelimme on viime kaudesta heikentynyt. Jalkanopeutta esimerkiksi on nyt enemmän kuin viime vuoden joukkueella. Nuorista tytöistä sekä Viivi Partanen että Elsa Nyman ovat erittäin nopeita”, Mäkki ihastelee.

Poikkeuksellinen koronakausi tullaan pelaamaan aiempaa huomattavasti tiiviimmällä pelitahdilla, joka vain kiihtyy kauden loppua kohti. Minkälaisia haasteita tämä tuo joukkueelle?

”Kovan rasituksen alla joudumme pelaamaan jatkuvasti ja tästä viime viikonloppu antoi hyvän signaalin, että homma sujuu. Kun pystymme pitämään peruspelin hanskassa, se antaa mahdollisuuden kehittää omaa peliä. Tällä viikolla istumme vielä valmennuksen kanssa alas ja katsoimme miten seuraava kuukausi tullaan treenaamaan, Pisteitä täytyy tulla siihen malliin, että elokuun kovassa peliputkessa pystymme tarvittaessa huilauttamaan pelaajia”, ennakoi pelinjohtaja Viljanen.

Mäki-Maikola ei isommin hätkähdä kovaa pelitahtia. ”Kova rasitus ja peliruuhkat eivät meitä kyllä pelota, sillä olemme tottuneet treenaamaan kovaa ja pelaamaan jopa hieman väsyneenä silloin kun se on palvellut kokonaisuutta. Viime viikonlopun harkkapelitkin Hyvinkäätä vastaan pelattiin erittäin kovan treeniviikon päätteeksi”.

Keneltä pelinjohtaja ja kapteeni sitten odottavat isoja kehitysloikkia tälle kaudelle. Nalle Viljanen nostaa esiin erityisesti uudet pelaajat.

”Niin Jutta Myllyniemi, Ella Mäkelä kuin Kati Tanhuakin ovat osoittaneet, että heissä on potentiaalia ja pystyvät ratkomaan pelejä ja tekemään omassa roolissaan kovia suorituksia ja uskon, että kaikki pelaavat paremman kauden kuin viime vuonna”.

Kehittyminen ei jää pelkästään uusiin pelaajiin, vakuuttaa joukkueen kapteeni. ”Uskon, että Venla [Karttunen] ottaa tänä vuonna edelleen ison loikan kehityksessään. Itä-länsipelaaja Jutta oli jo viime vuonna Kempeleessä kova, mutta kyllä nyt on tulossa vieläkin parempaa. Ai niin – ja aion myös itse olla ensi kesänä parempi kuin koskaan.”

#yhdessähuipulla2020 #pesis #fanikatsomo

Viimeaikaisia uutisia