Kirittärien Fanikatsomo haastatteli Venla Karttusta Facebookissa

 – Superpesis

24.5.2020  Vuoden tyttöpesäpalloilija Venla Karttunen jatkaa määrätietoista taivaltaan kohti pesistähteyttä Ne fanit, jotka olivat 15.6.2018 saapuneet Tampereelle katsomaan Kaupin pesäpallostadionille Manse PP:n ja Kirittärien välistä runkosarjan ottelua, saivat nähdä ja kokea jotain ainutlaatuista ja unohtumatonta. Kirittärien paidassa lyömään oli valmistautumassa vasta uransa toista naisten superpesisottelua pelaava hento 15-vuotias tyttö, jonka monet katsomossa odottivat lyövän tuskin […]

24.5.2020 

Vuoden tyttöpesäpalloilija Venla Karttunen jatkaa määrätietoista taivaltaan kohti pesistähteyttä

Ne fanit, jotka olivat 15.6.2018 saapuneet Tampereelle katsomaan Kaupin pesäpallostadionille Manse PP:n ja Kirittärien välistä runkosarjan ottelua, saivat nähdä ja kokea jotain ainutlaatuista ja unohtumatonta. Kirittärien paidassa lyömään oli valmistautumassa vasta uransa toista naisten superpesisottelua pelaava hento 15-vuotias tyttö, jonka monet katsomossa odottivat lyövän tuskin polttolinjaa pidemmälle. Tyttö tarttui mailan varteen ja kumauttikin pallon eleettömästi koppareiden yli maisemaan. Tytön lähtiessä kiertämään kenttää yleisö hiljeni ja jäi hämmentyneenä ihmettelemään, että hetkinen – mitä tässä nyt oikein tapahtui. Se oli niitä hetkiä, jotka ovat siirtyneet monen paikalla olleen verkkokalvolle ikuisiksi ajoiksi. Se oli Jyväskylän pesiskoulun kasvatin uran ensimmäinen piste naisten superissa ja heti kunnari. Tähti oli syttynyt ja hänen nimensä on Venla Karttunen.

Nyt lähes 2 vuotta tuon pelin jälkeen Venla on kaksinkertainen naisten Suomenmestari, vuoden 2019 Suomen paras tyttöpesäpalloilija, oman joukkueensa kruununjalokivi, joka pelaa tulevana kesänä vasta 17-vuotiaana kovassa roolissa mestarijoukkueessa niin sisä- kuin ulkopelissä. Viime kaudella hän tehtaili runkosarjan 22 ottelussa tehot 3+10 lyötyä, 13 tuotua ja 90 kärkkäriä. Selviä multipelaajan aineksia.

Kirittärien Fanikatsomo tavoitti Venla ”Vens” Karttusen viikko sitten joukkueen ensimmäisen yhteisen leiriviikonlopun jälkeen sitten koronaepidemian puhkeamisen.

Onko vatsa tullut kuinka kylläiseksi kaikesta tästä menestyksestä ja median tuomasta hypetyksestä? ?

Luulen, että en ole edes vielä ymmärtänyt sitä, että kuinka paljon on jo tullut saavutettua. Ei vatsa millään lailla ole vielä kylläinen, aina pelataan voitosta kun pilli soi! Ja on mulla vielä paljon tavoitteita jäljellä, joita kohden töitä tehdään joka päivä.

Menneet 2kk ovat olleet huippu-urheilijalle kovaa aikaa – on huoli omasta terveydestä, opiskeluista, yksin treenaamisesta ja epätietoisuus tulevasta. Miten tämä aika on sinulta sujunut ja mitä mietteitä se on sinussa herättänyt?

Ihan hyvin on sujunut, mutta täytyy sanoa, että kyllä joukkueen yhteisiä treenejä on myös kaivannut. Mulle myös yksin treenaaminen kyllä sopii, ja on paljon juttuja, joita tykkään treenata ihan yksikseenkin. Lajijuttuja on tietysti yksin aika hankala tehdä ja se onkin varmasti ollut suurin ero nyt treeneissä.

Miten valmennus on toiminut koronakevään aikana, kun kaikki on pitänyt tehdä (lähes) yksin? Onko sinulla ollut sparraajia omasta perheestä?


– Valmennukselta on tullut treeniohjelmat ja jonkun verran ollaan pidetty videopalavereita. Jokainen on kuitenkin vastannut täysin yksin omasta treenaamisen toteutuksesta, mutta ei se ainakaan minulle ole ollut mikään ongelma. Tietysti tässä tilanteessa oli hyötyä siitä, että omasta perheestä löytyi tarvittaessa treenikaveri.

Julkisuudessa on paljon keskusteltu koska ja millä rajoituksilla naisten superpesiskausi voidaan aloittaa. Mitä ajatuksia tämä keskustelu on herättänyt ja millä ehdoilla olet itse valmiina kehiin?

Olen täysin valmiina pelaamaan heti kun sarjat saadaan käyntiin. Totta kai tässä on menneinä kuukausina ollut mielessä, että mitenkä tässä tulee käymään ja mielessä on myös käynyt se, että voi olla että koko kausi jää pelaamatta. Tietysti se olisi harmittanut, mutta eihän tilanteelle olisi mitään voinut.

Olit hyvässä vedossa jo talven hallipeleissä, vaikka kausi jäikin kesken. Minkä asioiden kehittämiseen olet erityisesti paneutunut talviharjoittelussasi?

Fysiikka- ja nopeuspainotteisesti on menty. Jonkun verran on myös keskitytty tiettyihin sisäpelitoistoihin.

Montako kärkkäriä Venla Karttunen lyö koronakaudella 2020?

Jaa-a. Varmasti sekin vaikuttaa, että minkälaisella sarjaohjelmalla lähdetään pelaamaan. Vaikea miettiä mitään tarkkoja lukemia, mutta kyllä niitä kolminumeroinen luku pitää tulla.


Venlan henkilökuvaa syventää hienosti Yle Urheilun viime kesänä tekemä juttu Venlasta, jos se on sattunut joltain jäämään väliin:
https://yle.fi/urheilu/3-10885549

Haastattelu julkaistu alun perin Kirittärien Fanikatsomossa

@ruutu_urheilu, @superpesis #yhdessähuipulla2020

Viimeaikaisia uutisia